در حالي که طي روزهاي گذشته، برخي از اپليکيشنهاي ايراني در گوشيهاي آيفون غيرفعال شدند، سازمان فناوري اطلاعات از تجميع گزارشهاي فني و حقوقي براي حل اين مشکل خبر ميدهد.
وايمکس نيوز- در حالي که از شهريورماه سال گذشته، برخي از اپليکيشنهاي ايراني بهدنبال ايجاد محدوديت و تحريمهاي آمريکا از اپاستور حذف شده بودند، شرکتها براي دور زدن محدوديت ايجاد شده، سراغ استفاده از اکانتهاي اينترپرايز (Enterprise) رفتند. اما در روزهاي اخير، برخي از توسعهدهندگانِ برنامههاي آياواس از اين روش براي انتشار نسخههاي هکشده اپليکيشنهاي مختلفي استفاده کردند.
اين موضوع باعث شده اپل تصميم بگيرد براي جلوگيري از سوءاستفاده از اين روش، به غيرفعال کردن اکانتهاي اينترپرايز اقدام کند. در اين ميان، تعدادي از پرمخاطبترين اپليکيشنهاي ايراني از جمله برنامههاي حوزه پرداخت و تاکسي آنلاين و غيره، در گوشيهاي با سيستم عامل iOS نيز با مشکل مواجه شده و امکان استفاده ندارند.
اکنون اگرچه برخي از شرکتهاي که با محدوديت مواجه شدند، راههايي از جمله نسخه وباپليکيشن را به کاربران خود ارائه کردند، اما هنوز مشخص نيست روند حذف اين اکانتهاي اينترپرايز که بسياري از اپليکيشنهاي ايراني با همين شيوه روي گوشيهاي آيفون فعال بودند، ادامهدار باشد و در اين صورت سياست اين شرکتها براي ارايهي اپليکيشنهاي خود براي محصولات شرکت اپل چيست.
سياست اپل يا گزارشهاي ضدايراني؟
در اين راستا، امير ناظمي - رئيس سازمان فناوري اطلاعات - در توئيتر خود نوشت: درخصوص محدودسازيهاي اپل بررسيهاي بيشتر نشان ميدهد، خبرنگار يکي از شبکههاي ضدايراني، فهرستي از اپليکيشنهاي ايراني را جهت محدودسازي تهيه کرده و در اختيار اپل قرار داده است. متأسفم که گاه برخي از ايرانيان اينچنين زندگي هموطنان خود را تحت فشار مضاعف قرار ميدهند. اگرچه سياست اپل هم بوده، اما اينکه برخي از اپهاي ايراني که در اين فهرست نيستند، حذف نشدهاند، حاکي از دخالت اين گزارش در تسريع سياست اپل در مورد اپهاي ايراني است. پس گزارش در انتخاب اپهاي مسدودشده تأثيرگذار بوده است.
همچنين محمدجعفر نعناکار - مديرکل حقوقي سازمان فناوري اطلاعات - در يک برنامه تلويزيوني در پاسخ به اين پرسش که آيا اين اتفاق که اپليکيشنهاي ايراني که بر اساس پرداخت بانکي کار ميکردند، توسط اپل مسدود شده، تنها براي نرمافزارهاي ايراني اتفاق افتاده است، گفت: اتفاقي که افتاده درباره حذف برنامکهاي کاربردي سيستم عامل iOS روي گوشيهاي آيفون براي بسياري از کشورها اتفاق افتاده اما از آن جهت که ايران از راهحل اينترپرايز به علت تحريمهاي جهاني استفاده ميکرد، مقداري پررنگتر بوده است.
وي، دربارهي اينکه اين روند از کجا آغاز شده و آيا خود شرکت اپل اين موضوع را فهميده و يا پاي خرابکاري در ميان است، توضيح داد: به علت تحريمها ايران نميتواند برنامکهاي خود را در اپاستور گوگل بارگذاري و عرضه کند. توسعهدهندگان اين نرمافزارها از يک راهحل استفاده کردند بهنام دروننهادي يا اينترپرايز که بتوانند نرمافزارهاي خود را در اختيار عموم قرار دهند. ظاهراً ليستي از اين نرمافزارها توسط برخي افراد ضدايراني تهيه شده و در اختيار اپل قرار گرفته و بعد از شناسايي اين برنامهها، خدمت آنها قطع شده است.
سازمان فناوري به دنبال راهحلهاي حقوقي
نعناکار با اشاره به اقداماتي که اکنون ميتوان براي حل اين مشکل انجام داد، بيان کرد: جاي نگراني نيست، زيرا تکنولوژي راه خود را پيدا خواهد کرد و به زودي دوباره نرمافزارهاي ما فعال خواهد شد. ما هم در سازمان فناوري اطلاعات سعي ميکنيم از پتانسيلهاي قانوني موجود در عرصه بينالمللي استفاده کرده تا بتوانيم اين مشکل را حل کنيم. در حال حاضر گزارشهاي فني و حقوقي در حال تجميع است که بتوانيم در روزهاي آينده به يک راهحل پايدار برسيم و اقدام کنيم.
مديرکل حقوقي سازمان فناوري اطلاعات همچنين با بيان اينکه مردم در انتخاب مدل گوشي خود آزادند، اظهار کرد: بحث اين است که اگر کشوري مانند آمريکا محصول ما را تحريم ميکند و نميگذارد ما استفاده کنيم، بهترين کار اين است که ما هم آنها را تحريم کنيم. ما خريد گوشيهاي اين برند، پولي را از چرخهي اقتصاد خود خارج کرده و به آنها وارد ميکنيم، درصورتيکه شايد بتوانيم انتخابهاي بهتري داشته باشيم.
به محصولات تهديدآميز وابستهايم
در اين باره، محمدمهدي شيرمحمدي -کارشناس امنيت فناوري اطلاعات- در گفتوگو با ايسنا، با بيان اينکه اَپل پيش از اين نيز اپليکيشنهايي که در داخل آنها پرداخت درونبرنامهاي داشته را مسدود کرده بود، افزود: رفتارهاي خارج از اخلاق و شئون بينالمللي در جهت منافع قدرتها زخم کهنه تجارت بينالمللي است اما سوال اينجاست چرا بايد تا اين حد وابسته بود که هر تصميم بيروني براي داخل تا اين اندازه تهديدآميز باشد؟
وي تصريح کرد: در حال حاضر شرکتهاي توليد اپليکيشن روي آياواس ميتوانند با نسخه وباپليکيشن از اين مشکل عبور کنند اما بايد به فکر حل جدي اين ماجرا بود که تصميمهاي بيروني نتوانند روي فضاي اقتصادي کسبوکارهاي الکترونيکي تا اين حد تأثير مخرب داشته باشند. برقراري ارتباط اينگونه با اَپل و يا زيرساختهاي بيروني حوزه آيتي، از سوي شرکتهاي ايراني مانند اين است که خانهاي يا برجي را روي زمين آنها بسازيم و آنها هر زمان که بخواهند ساختمان ما را خراب کنند.
شيرمحمدي عنوان کرد: ممکن است استفاده از روشهايي نظير يک لندينگ پيج و يا ادهاک بتواند بخشي از مشکلات را تا زماني مشخص حل کند اما اينکه هميشه با ترس در اين زمين بازي کنيم، منطقي به نظر نميرسد و ميشود موضوع يک استارتاپ براي حل مسأله باشد. تجربه نشان داده که نميتوان به شرکتهاي خارجي اعتماد کرد، در حالي که شرکت اَپل پيش از اين با حذف اپليکيشنهاي ايراني در پيغامي به برخي شرکتهاي برنامهنويس ايران اعلام کرد «در راستاي قوانين تحريمهاي آمريکا عليه ايران، اَپ استور اَپل نميتواند برنامههاي ايران مربوط به گوشيهاي آيفون را در خود جاي دهد يا به توزيع آنها اقدام کند.»
اين عضو هيأت علمي دانشگاه بيان کرد: با وجود اينکه اين شرکت اعلام کرده نميتواند با برنامهنويسان ايراني داد و ستد داشته باشد، تنها راه منطقي اتکا به توان داخلي در عبور از اين مشکلات است.
منبع: ايسنا